fbpx

Talo kaipaa maalausta – kenen se kannattaa hoitaa?

11.3.2021


Talon maalaus Uudellamaalla

Lähestyvä kevätaurinko tuo vääjäämättä silmiemme eteen talojen halkeilevat ulkomaalit, mustat homepilkut ja haalistuneet pinnat. Ajan saatossa muuntunut sävykin saattaa auringonvalon myötä alkaa näyttää vaisulta tai jopa kokonaan väärältä.

Huonossa kunnossa oleva maalipinta on paitsi ruma, myös seinärakenteita lahovaurioille altistava, sillä sadevesi ja ilmankosteus pääsevät ilman maalin antamaa suojaa vaurioittamaan taloa. Kun talo maalataan, saa se kasvojenkohotuksen nopeasti, ilme raikastuu ja mikä parasta: Talon arvo nousee ja pinta on taas suojattu ainakin vuosikymmeneksi eteenpäin.

Kiinnostuitko? Kysy lisää talonmaalauksesta osaavilta ammattilaisiltamme. Kirjoitimme laajamittaisen oppaan mitä kaikkea talon maalaus sisältää.

Mitä, jos sittenkin maalaisin itse..?

Kun talo alkaa kaivata uutta maalipintaa, ollaan tilanteessa, jossa moni asukas puntaroi, maalatako itse vai teettää työ maalarilla. Talon julkisivun uusi ilme onnistuu kummallakin tavalla. Kerromme nyt, mitä seikkoja vaihtoehtoja pohdiskellessa kannattaa ottaa huomioon.

Ensin kannattaa puntaroida, riittääkö oma taito talon kokoiseen maalausurakkaan. Jokainen osaa heiluttaa pensseliä, mutta julkisivun maalauksessa tärkeintä on ennen maalausta tehtävä huolellinen pohjatyö. Pohjatöissä oikominen onkin yleisin syy, miksi ns. tee-se-itse-maalaus voi epäonnistua. No, miksikö niissä sitten tekee mieli oikaista?

Pohjatöissä mennään usein sieltä, missä aita on matalin siksi, että ne ovat eittämättä maalausurakan työläin, hitain ja monen mielestä, suomeksi sanottuna ikävin vaihe.

maalauksen pohjatyöt

Pohjatöihin on varattava aikaa ja ne kannattaa tehdä järkevällä tasolla. Tee-se-itse-maalari saattaa tehdä pohjatyöt liiallakin tarkkuudella. On tärkeää, että irtomaali poistetaan, mutta kaikkea vanhaa maalia ei tarvitse irroittaa. Kiinteästi puussa kiinni oleva vanha maali on turvallinen tartuntapohja uudelle maalille. Homepesuakaan ei välttämättä tarvita koko talolle. Jos pinnoissa ei ole hometta eikä vanha maali ole liituuntunutta öljymaalia, riittää pintojen kuivaharjaus erinomaisesti hyvään tartuntaan.

Katso tästä, mitä Ernest Lawson meistä piti!

Oikeaoppinen suojaus ja tukevat telineet – talonmaalauksen turvallisuuden kulmakivet

Toinen miettimisen arvoinen asia on suojaustyöt. Kun pohjatöitä ja maalaustöitä tehdään, syntyy väistämättä roiskeita ja muuta sotkua. Siksipä ikkunat ja maalaamatta jätettävät alueet on hyvä suojata tarvittaessa. Maalari tietää sudenkuopat ja osaa suojata tarvittavat alueet tekemättä kuitenkaan turhaa työtä.

Ennen kuin päästään maalaamaan, on myös pystytettävä kohteeseen sopivat ja turvalliset maalaustelineet. Mikäli et omista sellaisia, on niitä mahdollista vuokrata. Maalausurakan ostaessasi sinun ei tarvitse huolehtia telineistä, sillä tuomme ja viemme ne mukanamme. Mikäli kotisi sijaitsee rinteessä tai siinä on hankalasti saavutettavia kohtia, on kunnon telineillä ja valjailla entistäkin suurempi merkitys. Tarvittaessa tuomme paikalle myös henkilönostimen.

Oikein käsitelty on oikein käsitelty – tinkimättömästi loppuun saakka

Huolellisen työn sekä laadukkaiden maalien ansiosta julkisivu saadaan raikkaan näköiseksi ja huolitelluksi. Maalivaihtoehtojen suohon on kuitenkin luvattoman helppo hukkua. On osattava valita, mikä maali juuri sinun talosi seiniin on toimivin niin, ettei maalivalinta myöhemminkään edesauta homeiden tai muiden epäpuhtauksien kertymistä ulkoverhoukseen.

Maalipinnan uusiminen on talon huoltotoimenpiteistä suurimpia, joten moni teettää työn mielellään ulkopuolisella urakoitsijalla. Näin omaa aikaa säästyy ja voit ihan vaikka vain hengähtää sillä aikaa, kun ammattilaiset huolehtivat maalaustyöstä. Lopulta hengähtää myös talosi. Oikein käsitelty ulkoverhous auttaa nimittäin talon rakenteita hengittämään. Maalaatpa sitten itse tai annat urakan ulkopuoliselle, tärkeintä on, että kotisi on asukkaidensa näköinen ja siinä on terveellistä asua.

maalattu talo

Entäpä sitten siivous? Harva siitä tykkää, mutta ammattilainen siivoaa jälkensä mukisematta. Niin myös me. Jätämme jälkeemme puhtaan maalipinnan lisäksi myös puhtaan ympäristön työskentelyalueellamme.

Omatoimimaalari saattaa loppua kohden kyllästyä sinällään yksitoikkoiseen maalaamiseen siinä määrin, että huolellisuus kärsii ja maalipintaan jääneet kuultavat kohdat tai valumat jäävät korjaamatta. Ammattitaitoinen maalari ei päästä käsistään huonoa. Siksi Aldekon tekijät kiertävät talosi yhdessä kanssasi, jolloin voit tarkistaa työmme jäljen. Telineemme eivät lähde minnekään, ennen kuin asiakkaamme ovat tyytyväisiä lopputulokseen. Työllemme annamme tavanomaista pidemmän takuun.

Ota yhteyttä talonmaalauksen ammattilaiseen

Siinä tapauksessa, jos et halua viettää kesääsi talon maalauspuuhissa, riennämme mielellämme apuun. Ota yhteyttä talon maalauksiin erikoistuneeseen Aldekoon ja nauti talosi kohentuneesta ilmeestä jo tänä kesänä! Teemme Uudenmaan alueella myös kattojen maalaukset.