fbpx

Tiilikaton pinnoitus tuo katolle lisää elinvuosia

8.9.2021


Tiilikaton pinnoitus

Tiilikaton pinnoitus nostaa katon ja samalla koko kiinteistön yleisilmettä, tuo suojaa ja pidentää katon elinikää. Ammattilaisen toteuttama pinnoitusurakka on nopea ja edullinen keino saada katolle lisää elinvuosia.

Ennakoivilla huoltotoimilla voidaan myös välttää isommat ongelmat ja kalliit korjausoperaatiot.

Tiilikaton pinnoituksia tehdään yleensä huhtikuusta syyskuuhun. Omakotitalon tiilikaton pinnoitukseen kuluu arviolta 2-4 päivää kohteen koosta ja säätilasta riippuen. Ajat kevään pinnoituksille varataan jo edellisenä syksynä, joten kannattaa olla ajoissa liikkeellä.

Milloin tiilikatto kannattaa pinnoittaa?

Tiilikatto kestää karkeasti arvioituna noin 50 vuotta, jos siitä pidetään huolta. Pinnoitus kannattaa toteuttaa noin 15-20 vuoden kuluttua katon asennuksesta tai aikaisemmin, mikäli kattoa ei ole huollettu tasaisin väliajoin ja katto sitä tarvitsee.

Jos alkuperäinen pinnoite on kulunut pois tiilen päältä, katto muuttuu haaleaksi ja huokoiseksi. Pinnoite kannattaa uusia, jotta tiilet eivät pääse haurastumaan kosteuden, pakkasen ja esimerkiksi sammalkasvuston vaikutuksesta.

Muista myös vuosittainen huolto

Ennakoiva huolto on yksi tärkeimmistä asioista, mikäli tiilikaton elinikää halutaan pidentää. Katolla olisi hyvä käydä keväällä ja syksyllä, puhdistaa se roskista ja sammalesta, tarkistaa sadevesijärjestelmän toiminta ja vaihtaa rikkinäiset tiilet uusiin. Tämän voi tehdä itse tai teettää ammattilaisella. Säännöllisellä huollolla katto pysyy hyvässä kunnossa ja ongelmiin voidaan puuttua ajoissa.

Näin tiilikaton pinnoitus tehdään

1. Suojaus

Kun katto pestään, pesuvettä päätyy aina hiukan aluskatteen päälle, koska tiilikate ei ole täysin vedenpitävä. Aluskatetta pitkin likainen pesuvesi valuu räystäälle ja pahimmassa tapauksessa valuu ikävästi seinälle. Siksi seinäpinnat suojataan alaräystäiden osalta, jotta pesuvesi ei aiheuta julkisivuun ikäviä valumajälkiä.

Kun katto pestään, sadevesiränneihin kertyy likaa ja hiekkaa. Myös sadevesikaivot on suojattava, jotta tämä lika ei tuki sadevesiputkia. Rakennus jätetään yhtä siistiin kuntoon, kuin se oli ennen työn aloittamista.

2. Rikkinäisten tiilten vaihto

Ennen pesua rikkinäiset tiilet korvataan uusilla. Aina tiili ei istu paikoilleen ilman sovittamista. Esimerkiksi erilaisten kattoturvatuotteiden kiinnikkeiden kohdalla tai jiirien kohdalla tiiltä täytyy hiukan leikata ja muotoilla, jotta tiili istuu paikoilleen hyvin. Jos tämä jää tekemättä, eikä tiili istu paikoilleen, se rikkoutuu nopeasti uudelleen.

3. Pesu

Tiilikatto pestään kuumapesurilla. Käytämme katon pesemiseen lämmintä vettä, jotta vedenpaine voidaan pitää matalampana kuin käytettäessä kylmää vettä. Näin pesu kuluttaa vähemmän tiilen pintaa. Pesun avulla katolta poistetaan sammal ja irtoroskat.

4. Kasvustontorjunta-aine

Pesun jälkeen katolle levitetään sammaleen kasvamista ehkäisevä torjunta-aine. Jos pesun jäljiltä johonkin koloseen tai tiilen huokoseen on jäänyt sammaleen juuria, tämä aine huolehtii siitä, että ne eivät varmasti aiheuta enää ongelmia.

5. Pinnoitus

Tiilikatto maalataan kahteen kertaan. Ensimmäinen kerros tehdään ohennetulla maalilla, toinen ohentamattomalla, jotta tiiliin saadaan riittävän vahva pinta. Käytämme pinnoitukseen Ormaxin alkuperäistä pinnoitetta. Tuote on samaa, mikä tehtaalla on laitettu tiilen pintaan.

6. Loppusiivous

Lopuksi poistamme suojapressut ja sadevesikaivojen suojaukset, sekä siivoamme ympäristön, jotta rakennuksen ja sen ympäristö jäävät yhtä siistiin kuntoon kuin saapuessamme.

Miksi tiilikatto kannattaa pinnoittaa?

Tärkein syy tiilikaton pinnoittamiseen on sen eliniän pidentäminen. Pinnoitettu katto myös näyttää siistiltä ja kohottaa koko kiinteistön yleisilmettä. Lisäksi pinnoitus suojaa kattoa kosteudelta, sammaloitumiselta ja pakkasen aiheuttamilta vaurioilta. Uuden pinnoitteen ansiosta katto myös pysyy helpommin puhtaana, sillä lika ja roskat eivät tartu siihen.

Jos olet epävarma tiilikattosi kunnosta tai katon asentamisesta on kulunut aikaa, kutsu ammattilainen paikalle – mieluummin liian aikaisin kuin liian myöhään!

OTA MEIHIN YHTEYTTÄ