fbpx

Ulkomaalaus – Kuinka usein talo kannattaa maalata?

11.6.2021


Kuinka usein talo kannattaa maalata

Tämä kysymys pyörii jokaisen omakotitaloasujan mielessä erityisesti, jos maalipinta joltain talon nurkalta repsottaa. Talon maalauksesta ei onneksi tarvitse huolehtia kovin usein, mutta välistä sitä ei kannata jättää. Nyt kerromme, miksi.

Talon ulkomaalaus on sekä ekologista että taloudellista

Omakotitalossa on useimmilla meistä kohtalainen rahasumma kiinni. Ulkomaalaus on tärkeä osa omasta omaisuudestaan huolehtimista ja aivan olennaista talon kunnon ylläpitoa. 

Talon ulkoverhous on viisasta huoltomaalata ajoissa, sillä kunnollisesti tehty maalipinta suojaa rakenteita ja ylläpitää näin talon arvoa. Kun maalaamisesta huolehditaan oikeaoppisesti, oikeilla välineillä ja maaleilla, ulkoverhous kestää hyväkuntoisena ainakin yhden ihmisen eliniän eikä sitä tarvitse turhaan liian usein uusia.

Talonmaalaus

Talon maalipinta kertoo, milloin on huoltomaalauksen aika

Kun yksi nurkka – yleensä talon eteläseinässä – kertoo maalauksen tarpeesta, moni huoltaa vain sen kohdan. Tosiasiassa tämä on oikea hetki ottaa yhteyttä ammattitaitoiseen maalariin ja uusia koko talon maalipinta. Seuraavaksi kerromme, mistä huomaa, että ulkoverhous kaipailee uutta maalia pintaansa.

Puuverhous

Yleissääntö on, että puisen ulkoverhouksen maali säilyy hyvänä 10 – 15 vuotta. Uuden talon kyseessä ollessa maalaus kannattaa hoitaa kuntoon vuoden sisällä ulkoverhouksen valmistumisesta. 

Tarkkailemalla olemassa olevaa maalipintaa saat selville, milloin on aika huoltomaalata talo. Pelkkä maalin värin haalistuminen ei tarkoita, etteikö maalipinta muutoin olisi kunnossa.

Tarkkaile maalipinnassa seuraavia asioita:

  • Onko maalipinnassa halkeamia, kulumia tai irtoileeko maali?
  • Näkyykö maalipinnassa hometta tai muuta kasvustoa?

Rappaus

Ajan kanssa epätasainen, rapattu pinta kerää likaa. Tämän vuoksi rapatut seinät kannattaa aika ajoin pestä, mikä jo sinällään virkistää ulkoverhouksen ilmettä. 10 – 15 vuoden välein on kuitenkin aiheellista kutsua ammattitaitoinen maalari katsomaan, millä mallilla on rapatun pinnan maali.

Jos maalipinta on liituuntumassa, sen väri on haalistunut tai se on kulunut, on aika maalauttaa talo uudelleen. Ammattimaalari osaa kertoa ja tarvittaessa laboratoriotutkimuksin varmentaa, millainen rappaus ja maali on kyseessä. Tämä on tärkeä tieto uutta maalia valittaessa. Esimerkiksi vanha kalkkimaali vaatii päälleen hengittävän maalin.

Tiiliverhous

Tiiliverhoiltu talo maalataan useimmiten siksi, että sen vanhahtava ilme kyllästyttää asukkaita. Maalilla saakin päivitettyä talon ilmettä näppärästi, kunhan vain valitaan oikeanlainen maali. Tiilipinta vaatii yleensä silikaattimaalin, joka antaa tiiliverhouksen hengittää.

Jos kyse on jo kertaalleen maalatusta tiiliseinästä, uuden maalipinnan tarvetta tarkkaillaan, kuten puuverhouksenkin. Lohkeilu tai kasvusto ovat selviä merkkejä huoltomaalauksen tarpeesta.

Huonokuntoinen maalipinta ei pysty tekemään tärkeätä työtään: suojaamaan talon rakenteita

Kun ulkomaalaus unohtuu, vanha maali ei enää pysty täyttämään tehtäväänsä. Lohkeilevan ja irtoilevan maalin suoja ei riitä, vaan alla oleva puu kärsii. 

Aldeko hoitaa ulkoverhouksen pohjatyöt ammattimaisesti

Toisin kuin ajatellaan, maalin alta paljastuva puu ei ensimmäisenä lahoa, mutta se kelottuu nopeasti ilman kelvollista maalin antamaa suojaa. Kelottuminen puolestaan aiheuttaa sen, että uusi maali ei tartu pintaan riittävän hyvin ja sen vuoksi erilaisia pohjatöitä on tehtävä enemmän. Tämä lisää maalausurakan kustannuksia. Kannattaa siis olla liikkeellä ajoissa. 

Miltä oman talosi maalipinta näyttää? Pyydä meidät maksuttomalle arviointikäynnille! Ammattitaitoiset maalarimme palvelevat Uudenmaan alueella. 

Oikein valittu maali ja tinkimättömästi suoritetut pohjatyöt ovat avain kestävään lopputulokseen

Kun maalauksen päättää tehdä, maalissa ei kannata säästää. Laadukas  ulkomaali on koostumukseltaan paksua, kuin vanukasta. Halvemmat maalit ovat ohkaisempia, eivätkä anna niin pitkäikäistä suojaa. Meillä Aldekossa on pitkä kokemus erilaisista maaleista ja niiden toimivuudesta ja asiantuntijamme osaavat valita juuri oikeanlaisen maalin kuhunkin kohteeseen.

Pohjatöiden ja niiden huolellisesti tekemisen merkitystä ei voi liikaa korostaa. Innokas kotimaalari oikoo niissä mielellään, mutta tulee näin tehneeksi itselleen karhunpalveluksen. Pohjatöiden tekeminen vaatii malttia ja huolellisuutta. Maalausalan ammattilaisella on tähän oikeat ja tehokkaat välineet ja ymmärrys sekä tahto tehdä työvaihe kaikella sen vaatimalla pieteetillä. Onhan se koko lopputuloksen kannalta tärkein työvaihe ja vaikuttaa maalipinnan pysyvyyteen ratkaisevasti.

Onko ulkomaalaus ajankohtaista? Teemme talon maalauksia koko Uudellamaalla, muun muassa Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla. Ota yhteyttä maalauksen ammattilaiseen! Kirjoitimme laajamittaisen oppaan mitä kaikkea talon maalaus sisältää.